lauantai 31. elokuuta 2013

Disney Animator -nukelle syysvaatetta

Neuloin nukelle jo jokin aika sitten sukat ja pipon pirteästä villalangasta. Niiden seuraksi ompelin "villakangastakin" tilkkulaatikosta löytyneestä housukankaasta. Meillä asuu monta Disney Animator -nukkea eli taaperonukkea, mutta hyvä kun yhdellekin on syyskamppeet :) Sukkien ja pipon ohjeet olivat omasta päästä ja neuloin ne Novitan ohuella villalangalla puikoilla 2,5 tai 3. Takkiin etsin apuja netistä. Sopiva kaava löytyi täältä. Muokkasin kaavaa sen verran, että sain ommeltua pidemmän mekkotakin. Käytännössä siis vain röyhelö on lisätty.

Pocahontas syysvaatteissaan.

Takin kiinnitys on pitkällä tarralla. Se on helpoin lapsenkin pukea nukelle.

Kaulus kääntyy melko hyvin, kun tikkasin sen asentoonsa.

Piposta yritin baskerimaista, mutta käytännössä nuken paksu tukka täyttää myssyn niin tehokkaasti, ettei siitä jää mitään pussittamaan. Eipä se kai haittaa.

Sukatkin vähän eri paria...
Ehkä nukelle syntyy vielä kaulahuivi ja tumput jämälangoista iltojen pimetessä. Onneksi sain uuden lampun telkkarituolini viereen, niin näkeekin taas jotain. Monta neuletyötä on työn alla: katsotaan mitä niistä valmistuu täksi talveksi.

Mukavaa ja lämmintä syksyä!

keskiviikko 7. elokuuta 2013

60-vuotiskakkuja: vadelmakakku suklaalla ja kermalla

Kunnon juhlat tarvitsevat kunnon kakun ja kyllähän ruusukoristeiset kakut ovat aina näyttäviä. 60-vuotisjuhliin tein toiseksi kakuksi perinteisen täytekakun kauden marjoilla tietenkin. Aitoja ruusuja ei pihastamme löytynyt, mutta askartelin sokerimassaruusuja ja lehtiä. Hidasta oli, mutta helteestä huolimatta ruusut kovettuivat ja pysyivät (melkein) ehjinä perille saakka. Marsipaania ei olisi voinut varmaan ajatellakaan, vaikka se massana antaa työaikaa.


Päällä suklaakuorrute (suklaata, kermaa, voita), kermapursotuksia, sokerimassaruusuja ja valkosuklaaspritsauksia. Suklaakuorrute ei tullut tasainen ja helle teki kermapursottelusta todella työlästä, mutta kakku siitä kumminkin tuli. En yhtään tykkää suuren kermamäärän pursottelusta, sillä kerma lämpiää pursotinpussissa ja toisesta päästä pursotinta melkein valuu tavaraa ulos, huoh... Floravispiä aina kehutaan, mutta se ei ole kermaa eikä sitä saa laktoosittomana (vai saako, en ole moneen vuoteen tarkistanut). Siksi alkaa kondiittorin kreemit kiinnostaa (itsetehtynä tietenkin). Tai italialainen/sveitsiläinen marenki: voisiko sillä kuorruttaa kakun?

Ruusuissa käytin kolmea erisävyistä sokerimassaa ja lopuksi töpsöttelin vaaleanpunaista jauheväriä sinne tänne. Lehtien vihreä sekoitettu kolmesta eri väristä: leaf, kelly ja peach.

Vadelmamoussea, mmmm...
Täytteeksi laitoin vadelmamoussen tuoreista metsävadelmista ja kermavaahdosta. Tuli ihan parasta. Ei mitään hapanmaitotuotetta peittämässä vadelman hienoa aromia, vain ripaus sitruunamehua. Ohje Eurodélices-kirjasarjan Leivonnaiset-osasta Vadelmaunelma-kakun vadelmakreemi. (On muuten järisyttäviä ohjeita...)

4 dl kermaa
140 g sokeria
1 tl sitruunamehua
6 liivatelehteä (laitoin 7)
300 g vadelmia

Survo vadelmat puunuijalla ja lisää sokeri. Liota liivatelehtiä ja sulata ne kuumaan sitruunamehuun (lämmitä tarvittaessa kattilassa hieman lisää). Sekoita vadelmasoseen joukkoon. Vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää siitä pieni osa vadelmasoseen joukkoon. Sekoita ja lisää loppu kerma varovasti käännellen. Laita kylmään odottamaan kakun kokoamista.

Pohjana oli normaali sokerikakkupohja: 6 kananmunaa (344 g), 225 g sokeria, 200 g puolikarkeita vehnäjauhoja. Paistoin 155-asteessa 55 minuuttia. Kostutin pohjan vadelmauutteella ja sitruunamehulla maustetulla vedellä.

tiistai 6. elokuuta 2013

60-vuotiskakkuja: Ellen Svinhufvud

Äitini täytti 60 vuotta viime viikonloppuna ja juhlimme sitä oman perheen kesken. Vähän nyyttäriperiaatteella me lapset teimme tarjottavat ja minä vein pari kakkua, Euran rinkilöitä (edellinen blogiteksti) ja suukkosuita.

Ellen Svinhufvud -kakun äiti joskus mainitsi lempikakukseen, niin sitä halusin kokeilla. Oli yllättävän helppo ja nopea, jos ei laske marengin pitkää paistoaikaa. Reseptin löysin Maku-lehden sivuilta. Kakusta riittää ainakin kymmenelle hengelle ja jos on useampaa tarjottavaa, niin 15 henkilöäkin saa varmaan suunsa makeaksi.


Pohja:
6 valkuaista
3,5 dl tomusokeria
150 g manteleita jauhettuna

Valkuaiset ja sokeri vatkataan kovaksi vaahdoksi ja mantelijauhe lisätään. Levitetään pellille neljäksi (15x22 cm) tai kahdeksi levyksi (jotka kypsinä puolitetaan). Paistetaan 100-120 -asteisessa uunissa 1,5-2 tuntia. Kypsinä pohjat irrotetaan heti leivinpaperista (ja leikataan levy puoliksi) ja laitetaan puhtaan paperin päälle jäähtymään.

Täyte ja kuorrutus:
3/4 dl sokeria
1,5 dl kahvijuomaa (tein espressoa)
1,5 dl kermaa
300 g voita
100 g manteleita jauhettuna

Pinnalle:
80 g mantelilastuja paahdettuna ja hyvin jäähtyneinä
0,5 dl tomusokeria

Tee kahvi ja sekoita siihen heti sokeri. Anna jäähtyä ja laita vielä jääkaappiin. Sekoita joukkoon kerma. Vatkaa huoneenlämpöinen voi notkeaksi ja sekoita tilkka kerrallaan kahvi-kermaseosta joukkoon. Lisää lopuksi mantelijauhe. Levitä täytteeksi jokaisen marenkilevyn väliin ja vielä päälle ja reunoille. Paahda mantelilastut ja anna jäähtyä hyvin ennen pinnalle ripottelua. Sihtaa lopuksi tomusokeria kakun päälle.


Tässä ennen tomusokerin lisäämistä. Mantelit vielä jatkavat paahtumista pannun jälkeen eli kannattaa lopettaa paahtaminen ajoissa ja kaataa vaikka pakastimessa viilennetyn lautasen päälle.





maanantai 5. elokuuta 2013

Suukkosuut

Nämä suukkosuut löysin myös Kotilieden isosta leivontakirjasta. Netistäkin sama ohje varmasti löytyy. Taikinaa en saanut leivottua levyksi ja otettua siitä muotilla pikkuleipiä, mutta pistin kaiken pursotinpussiin ja tein kasoja, joita sitten vähän tasoittelin sormin.




Pikkuleipäpuoliskot siis tehdään samanlaisiksi ja sitten yläpuolien päälle pursotetaan marenkitaikina ennen uuniin laittoa. Marenkipuoliskot vähän levisivät isommaksi kuin alapuolet, joten ensi kerralla pitää tehdä pohjista vähän leveämpiä.

Täytteeksi kaupan lemon curdia ja hyviä tuli :) Maistuivat vähän macaroneilta, mutteivät olleet niin makeita. Kestävät pakastuksenkin mainiosti. Aika nopeita myös tehdä, varsinkin jos kaulimisen sijaan pursottelee ja taputtelee...

Euran rinkilät

Pullan leipominen ei inspiroinut hellepäivänä ja johonkin hiiva piti käyttää. Kokeilin sitten Euran rinkilöitä. Ohje löytyi Kotilieden isosta leivontakirjasta ja siihen tuli kermaa, hiivaa, vehnäjauhoja ja paljon voita. Hiivataikinaa kohottelin 40 minuuttia ja leivoin sitten puikuloita ja vanhempi tytöistä kieritteli ne Siro-sokerissa. Sitten muotoiltiin rinkiläksi ja nostettiin pellille.






Vähällä vaivalla paljon pikkuleipätaikinaa :)
Rinkilöiden pyörittelystä ei ollut mitään kokemusta ja taikina välillä katkesi. Ohjeessa ei ollut mainintaa pitääkö leivonnaisia kohottaa vielä pellillä ennen uuniin laittoa, joten ehkä viisi minuuttia lepäsivät pellillä ja sitten laitoin ne uuniin. Ihan kivan makuisia tuli!

perjantai 19. heinäkuuta 2013

Keijumekko tytölle

Löysin kaupasta kivaa puuvillaista keijukangasta, josta ajattelin ommella tytöille topit. Kotona sitten katselin sitä uudelleen ja totesin, ettei taida toimia toppina. Jotenkin levoton tulisi. No 5-vuotias on toivonut erilaisia rooliasuja jo pidemmän aikaa ja päätin sitten ommella nopeasti keijuasun. Ohjeetkin löytyivät kirjaston lehdestä (Suuri käsityö 4/2011) ja hame ja toppi noin kokoa 116. Alunperin kyllä ajattelin jättää keijukankaan rauhaan, mutta en sitten löytänyt varastoistani muutakaan sopivaa puuvillakangasta riittävää määrää. Näin keijumekko tehtiin keijukankaasta :)


Osa keijuista on väärinpäin, mutta pala oli sen verran pieni, ettei vaihtoehtoja kaavan kääntelyyn juuri löytynyt.

Tyllihameesta tuli hurjan paljon pidempi kuin ohjeenmukainen, koska lisäsin vyötärölle puuvillakangaskaitaleen. Näin tyllin paksu rypytetty reuna ei ole aivan vyötäröllä, vaan laskee alemmas. (Prinsessoilla on pitkät hameet ja hametta ei missään nimessä saanut yhtään lyhentää, vaikka yritin sitä ehdottaa.) Tylli on Eurokankaan palalaarista ja aivan täydellistä rooliasuihin. Kangas oli myös helppo leikata suoraan pilkkujen mukaan ja hame oli ihan ennätysnopeaan valmis. (Minulle nopea valmistuminen voi tarkoittaa myös kolmea päivää, mutta tämä oli vajaassa tunnissa tehty!)

Tällä keijulla on kengät, kun nurmikko oli niin märkä...


Toppiosa on ohutta puuvilla-elastaanitrikoota ja monikäyttöisyyden vuoksi tein siitä irrallisen. Menee vaikka syksyn jumppatunneilla. Reunat huolittelin foe-nauhalla, jota kestovaippojen teosta jäi ylimääräistä. Ohjeessa toppi neuvottiin ompelemaan kiinni puuvillaiseen "terälehtihelmaan", mutta laskosten myötä hameosasta tuli aika tyköistuva. Miten sen olisi saanut puettua päälle? Terälehtiosaan puolestaan ompelin vyötärökaitaleen, jätin sivusaumaan halkiota pukemista helpottamaan ja kiinnitys on tarralla.



Siivetkin ohjeeseen sisältyivät, mutta ne löytyivät kaupasta niin edullisesti, ettei olisi enää kannattanut itse tehdä. Sitä paitsi pikkusiskokin halusi omansa. Pikkusiskon keijuasuna nyt toimiikin vanha tyllihame. Kahtena ei kannata edes tehdä: rooliasut kun vaihtuvat niin nopeaan. Tähkäpäämekkoon on jo kankaita: mitenköhän käy käyttövaatteiden ompelun?

maanantai 15. heinäkuuta 2013

Mutakakkumuffinit ja mansikka-minttusorbettia


Kesäiselle piknikille tein jälkiruuaksi mutakakkua: tällä kertaa muffinien muodossa (inspiraatio ja resepti Leila leipoo -ohjelmasta.) Paistoin muffineita aika paljon kauemmin kuin ohjeessa (20-25 minuuttia). Muffinit jäivät silti riittävän kosteiksi ja olivat helppoja kuljettaa. Muffinien kolo kuuluu täyttää kermalla tai vaikka sorbetilla, kuten me teimme. Ohje on ruotsiksi ja tekemisohjeet käänsin ja sovelsin omaan makuun sopiviksi.

2 st ekologiska ägg
2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
0.5 dl matolja
1 dl ljus sirap
2 dl vetemjöl
1 dl kakao av god kavlitet
1 tsk bakpulver
1 st nypa salt
100 g mörk kvalitetschoklad 70% 

Munat ja sokeri vatkataan vaahdoksi. Suklaa ja voi sulatetaan mikrossa miedolla teholla. Öljyn ja siirapin voi lisätä näiden joukkoon sulatuksen jälkeen. Kuivat aineet sekoitetaan keskenään. Vaahtoon lisätään vähän jauhoja ja nestemäiset aineet sekä loput jauhot. Jaetaan paperivuokiin, jotka on aseteltu muffinipellille. Paistetaan meidän uunissa 165-asteessa 20 minuuttia. (Leilan reseptissä 175-asteessa 12 minuttia.) Silikonivuoissa kypsymisaika oli paljon lyhyempi.

Muffini ensin nousee uunissa hieman korkeammaksi ja sitten uunista oton jälkeen (tai paiston loppuvaiheessa) laskee kuopalle. Tikku jää kokeiltaessa tahmeaksi, muttei valuvan märäksi.

Kesä on parasta jäätelöaikaa ja pakastinta on pitänyt tyhjentää viime vuoden marjoista ennen kuin uudet ovat mahtuneet. Mansikkasorbetti on oiva herkku. Lisäsin siihen oman yrttipenkin tuotosta eli minttua. Ohje suoraan Dansukkerilta. Tuosta määrästä tulee monen monta palloa ja se on niin makeaa, että riittää kyllä useammalle kuin 4-6 syöjälle. Mintut olen keitellyt ohjeen mukaan ja soseuttanut massaan mukaan. Mansikat ovat olleet lähes jäisiä, jolloin ne jäähdyttävät kuuman liemen ja jäätelökoneen ei tarvitse posottaa kuin puolisen tuntia. Valkuaisia olen käyttänyt 2-3, riippuen siitä paljonko niitä on jäänyt ylitse jäätelön valmistuksesta ;-)

1 dl Dansukker Siro erikoishienoa sokeria
3 oksaa tuoretta minttua
1 dl vettä
1 ½ dl Dansukker Glukoosisiirappia
2 rkl sitruunamehua
1 l (500 g) mansikoita
2 munanvalkuaista
½ dl Dansukker Siro erikoishienoa sokeria

1. Kiehauta sokeri, mintunoksat ja vesi kattilassa. Lisää marjat sokeriliemeen ja soseuta tasaiseksi. Sekoita glukoosisiirappi ja sitruunamehu marjaseokseen.

2. Vatkaa valkuaiset ja sokeri kiinteäksi vaahdoksi ja sekoita marjaseoksen joukkoon. Pane massa jäätelökoneeseen tai pakasta vähintään viisi tuntia (mieluiten yön yli). Sekoita seosta pari kertaa pakastumisen aikana.


Kuvat on otettu kotona, mutta sorbetti (vajaa litran purkki) säilyi eväsretkellämme hyvin kylmälaukussa sanomalehteen käärittynä ja kolmen kylmävaraajan kanssa viitisen tuntia. Silloin se oli lusikoitavan kohmeista ja viilensi lämmintä hellepäivää ihanasti. Kylmälaukussa oli toki muutakin viileää ruokaa ja juomaa, mutta ne syötiin jo aiemmin :-) Ei siis ollenkaan mahdotonta herkutella jäätelöllä tai sorbetilla eväsretkellä!

lauantai 6. heinäkuuta 2013

Trikoomekot (singoalla)

Ompelut ovat vähän jääneet puutarhatöiden jalkoihin, mutta kankaita kyllä on tullut hamstrattua. Kevyet trikoomekot ompelin 2- ja 5-vuotiaalle täydentämään kesävaatevarastoja. Mekot sopivat myös caprilegginsien kanssa, jos on viileämpää. Ja alle voi pukea pitkähihaisen t-paidan syksymmällä.


Isommassa mekossa on pinkit koristenapit vastalaskoksen päällä.
Pääntiellä ja hihansuissa on siis kuminauhat kujissa. Ompelin myös koko mekon ompelukoneella, kun en viitsinyt vaihtaa lankoja saumuriin. Ihan siistiä sai mielestäni näinkin :) Mutta katsotaan sitten miten saumat kestävät käyttöä ja pesuja.

Pienempi mekko sai vaaleanpunaiset napit.

Kaava on reilusti muokattu Suuren Käsityölehden (1/2009) kaavasta. Kavensin keskeltä pari senttiä ja jätin saumanvarat pois isommassa mekossa (pituus koosta 110, leveys 104). Pienemmässä  mekossa normaalit sivusaumanvarat (koko 98). Olen aiemmin ommellut samalla kaavalla velourmekon ja siihen tuli reilusti leveyttä sekä useampia laskoksia eteen. Nyt halusin kapeammat helmat ja säästin myös kangasta aika tavalla.

Kankaan ostin Nokian kauppahuoneelta Sastamalasta. Ihan paras kangaskauppa ja aina hyvää palvelua! Muitakin trikoita tarttui mukaan. Ehkäpä nekin saan kesän mittaan jalostettua vaatteiksi.

torstai 4. heinäkuuta 2013

Amerikkalainen juustokakku

Pakastin vielä pursuilee edellisvuoden marjoja. Tai ei nyt pursuile, mutta muutamia litroja on käyttämättä. Niinpä ajattelin tehdä jotain mansikasta. Monet reseptit vaan kuulostivat niin paljon paremmilta tuoreista mansikoista tehtynä, että ajattelin sitten syödä pakkasmansikat sellaisenaan. Tein niille kaveriksi amerikkalaisen juustokakun, koska myös jääkaapissa oli sitä sun tätä parasta ennen päivän ylittänyttä. Amerikkalainen juustokakku menee siis uuniin erotuksena tavalliseen juustokakkuun.

Resepti löytyi DanSukkerin sivuilta. Ohje on tässä kopioituna ja muutoksilla joita tein, jos vaikka tekee mieli tehdä toistekin...

Pohja
200 g Digestive-keksejä (käytin 250 g)
75–100 g sulatettua voita (meni ehkä 120 g)
teelusikallisen kanelia lisäsin myös

Täyte
400 g Philadelphia-tuorejuustoa (käytin rasvatonta rahkaa 250g, tuorejuustoa 100g ja turkkilaista jogurttia 50 g)
2 dl kuohukermaa
5 munaa
2 tl vaniljasokeria
1 dl sokeria
yhden sitruunan raastettu kuori
ja puolikkaan sitruunan mehu (käytin pienen sitruunan mehun kokonaan)

Murskaa keksit esimerkiksi kaulimella pakastepussissa. Lisää joukkoon sulatettu voi. Painele seos leivinpaperilla vuorattuun irtopohjavuokaan, jonka halkaisija on noin 24 cm.

Sekoita täytteen ainekset sähkövatkaimella tasaiseksi ja kaada keksipohjan päälle. Paista 175 asteessa uunin alimmalla ritilätasolla noin tunti. Anna jäähtyä. (Minulla paistoaikaa tuli melkein 1,5 tuntia, kun uuni oli 180-astetta.)

Oikein maukasta tuli korvaavillakin aineilla. Tosin juustoisempi maku tulisi juustosta. Maistui sekä hieman lämpimänä, että jääkaappikylmänä.

lauantai 22. kesäkuuta 2013

Voipulla

Voi pulla miten ihanaa pullaa! Lapsena kun olin äidin ja mamman kanssa ostoksilla, niin lopuksi kävimme aina kahvilassa. Otin usein voipullan. Se vain oli niin hyvää. Yksinkertaista ja hyvää. Sittemmin jäi voipullat hyllyyn laktoosin takia ja vähähiilarisen ruokavalion myötä pullattelu loppui lähes tyystin. Mutta nyt bongasin netistä voipullareseptin, jota en ollut aiemmin löytänyt. Olin siis jo pitkään miettinyt ja harmitellut miten oikea voipulla tehdään. Enkä nyt puhu mistään voisilmäpullista: niitähän nyt tekee kuka vaan.

Voipulla on siis kuohkea pulla, jonka pinta on kuin krakleerauslakalla vedelty. Siis hieman halkeillut ja rapsakka pinta.


Ohje löytyi täältä. Voi ihanuus. Hiivani oli ollut pakastimessa, joten ihan tyytyväinen en ollut taikinan nousemiseen, mutta maku oli kyllä hyvä. Voitelin pullat kananmunalla, mutta voisi tietysti kokeilla myös voilla voitelua. Muistojeni voipulla nimittäin oli mattapintainen, mutta mies sanoi, että ihan kuin Ehon voipulla (itse söin aikoinani jonkun hämäläisen leipomon tuotetta).

Hyvää juhannusta kaikille pullan ystäville!

torstai 6. kesäkuuta 2013

Raparperipaistosta

Kyllä nyt aurinko lämmittää meitä täällä eteläisessä Suomessa! Mutta siitä huolimatta piti kuumentaa uuni ja leipoa sämpylöitä ja niiden jälkeen uunin lämpö piti hyödyntää vielä makean leipomisessa. Raparperipiiras muotoitui tällä kertaa paistokseksi Glorian Ruoka ja Viini -lehden reseptin mukaan. Reseptiä on kehuttu blogeissa ja kokeillahan sitä piti. Nautimme paistoksen vaniljalla maustetun kermavaahdon kera.

Tein vain puolikkaan annoksen ja siitä hävisi puolet ennen kuvien ottamista.

Tahmeaa ja kinuskista, mutta raparperi erottuu silti hyvin.


500 g raparperia
1 1/2 dl fariininsokeria
Taikina
200 g voita
3 dl vehnäjauhoja
1 dl kidesokeria
1 1/2 dl fariininsokeria
Lisäksi
kermaa, jäätelöä tai vaniljakastiketta

Huuhtaise raparperit ja leikkaa ne 1 1/2 cm kokoisiksi paloiksi. ja sekoita sokerin kanssa. Kaada uunivuokaan (Ø 24 cm). Paista noin 15 min tai kunnes raparperit ovat hieman pehmenneitä. Minun uunissani 175-asteessa.

Nypi voi, jauhot ja sokeri kulhossa sekaisin. Levitä seos raparpereille. Jatka paistamista noin 30 min tai kunnes taikina on kypsää ja ruskeaa.

Tarjoa lämpimänä jäätelön, kerman tai vaniljakastikkeen kanssa.

maanantai 3. kesäkuuta 2013

Suklaakääretorttu

Unelmatorttu suklaatäytteellä pälkähti päähäni jonain suklaanhimoisena hetkenä. Tavallinen unelmatorttu on aina ollut suosikkini, mutta nyt teki mieli vielä täyteläisempää makuelämystä.

Niinpä tein unelmatorttupohjan (vehnäjauhojen tilalla oli spelttitäysjyväjauhoja) ja täytin sen Pikku Paakarin blogista löytämälläni kaakaokreemillä.




Tässä vielä kreemin ohje talteen:
125 g voita
4 dl tomusokeria
3 rkl kaakaojauhetta
1 tl vaniljasokeria

Huoneenlämpöinen voi ja sokeri vaahdotetaan. Lisätään kaakao ja vanilja ja sekoitetaan tasaiseksi. Vähemmälläkin sokerilla olisi ehkä pärjännyt. Ensi kerralla kokeilen niin.

Tortun olisi voinut myös kostuttaa tai käytää vaikkapa mustaherukkahyytelöä ennen kreemin levitystä. Marsipaanikuorrutus tuli tehtyä nimipäiväsankarin toiveesta, mutta toimii torttu ilmankin.

Aika tuhtia tavaraa :)

tiistai 28. toukokuuta 2013

Trikoohiuspanta

Meillä yritetään kasvattaa otsatukkaa pois, mutta aina se on silmillä. Ja lautasella...

Trikoopantoja pitäisi olla useita, mutta aina se yksi on kadoksissa. Nyt on toinenkin, punainen, joka sopii ainakin tämän kesämekon/tunikan kanssa mainiosti.


Trikoosuikaleen ompelin pitkältä sivulta yhteen ja lyhyet sivut harsin yhteen ja rypytin ompelukohdan. Sitten taittelin rusetiksi ja harsin yhteen ja rypytin myös alapuolen. (Tehdään siis kahdeksikko, jonka yläpuolinen osa on reilusti pienempi (=rusetti) ja alempi sopivan kokoinen päähän.) Sitten saumakohdasta ompelin yhteen ja kiinnitin päälle itsekirjotun napin muutamalla pistolla.



Hyvää käyttöä poisheitetylle trikoosuikaleelle! Nyt pitää vaan laittaa ompelukone surisemaan muiden trikookaitaleiden kanssa :)

sunnuntai 26. toukokuuta 2013

Omenankukkakakku

Siskoni valmistujaisiin tein omenankukilla (sokerimassasta ja marsipaanista) koristellun kakun. Väritoiveena oli valkoista ja vihreää eli perinteisen prinsessakakun värit. Myös täytteissä päädyin "prinsessamaiseen" eli keittelin vaniljakiisselin täytteeksi. Omenan sijaan tuli kakku raikastettua appelsiinilla.




Pohjaksi leivoin 6 munan ja 3 munan sienikakkupohjat Valion sivuilta napatulla ohjeella. Pohjan kostutin vastapuristetulla ja siilatulla appelsiinimehulla (joukossa tilkka Cointreau-likööriä kuumennettuna), jonka jälkeen levitin appelsiinitahnaa (curd). Sitten pursotin sokeri-voikreemiä 4 mm tyllalla kakun reunalle estämään täytteiden valumisen ulos. Tylla oli hiukan pieni, mutta sillä pystyi toki toisenkin kerran pursottamaan. Aiemmin olen käyttänyt jopa 10 mm tyllaa, jolloin sokeri-voikreemiä menee kakkuun paljon! Sitten levitin vanilja-rahkakiisseliä (Kotilieden iso leivontakirja: Prinsessakakku s. 98), johon painoin metsävadelmia hiukan kohmeisina. Näin kokosin molemmat kakut. Sitten päällystin ne sokeri-voikreemillä (Kinuskikissan ohje 1,75-kertaisena) ja laitoin jääkaappiin.

Marsipaanin (750 g) värjäsin vihreäksi pastaväreillä ja kaulitsin aika ohueksi, ehkä 1,5-2 mm. Koska kakkua piti kuljettaa autossa lähes pari tuntia, marsipaani olisi voinut olla hiukan paksumpi. Se olisi tukenut kakkua paremmin. Kakun pinta myös tuli kiiltäväksi yön aikana eli jostain kosteutta pääsi marsipaaniin. Paksumpi kerros marsipaania olisi siis voinut auttaa tässäkin. Ennen marsipaanin levitystä sipaisin vielä joka puolelle sokerikreemiä, jotta marsipaani tarttui kunnolla kiinni.

Kakun koristelin vasta perillä. Kiinnitin lehdet ja kukat pikeerillä. Vieraita oli lopulta noin 20 ja kakku oli aivan liian suuri (varauduin jopa 30 vieraaseen). Pelkkä 6 munan kakku olisi riittänyt. Eli perinteinen mitoitus kakkupohjaa leipoessa (1 muna kolmelle henkilölle) kannattaa unohtaa marsipaanikakkujen kohdalla. Mutta ainahan sitä pelkää, että jos kakku loppuukin kesken. Pitäisi vaan uskoa, että ihmisten maku muuttuu ja todella makeaa ei syödä niin paljon kuin ennen.

Jätin kolmen munan kakusta yhden kerroksen käyttämättä (vuoan halkaisija oli 15 cm) ja otin kerroksesta pyöreällä muotilla kolme palaa. Täytin tämän pikkukakun samoin kuin isommat. Näin pienissä kakuissa täytteitä pitää käyttää maltillisesti, että saa pintaan vielä levitettyä kreemin. En kuitenkaan nostanut tätä enää kolmanneksi kerrokseksi, sillä se oli mittasuhteiltaan vähän liian korkea.



Ohessa vielä reseptit 6 munan kakkuun. Kuvan kakkuun tein nämä siis 1,5-kertaisina, mutta sokerikreemia 1,75-kertaisena. Kiisseliä jäi vielä ylikin ja aiemmin keittelemääni appelsiinicurdiä myös (kuluikohan sitä 1,5-2 dl).

Pohja:
6 kananmunaa
3 dl sokeria
1,5 dl kiehuvan kuumaa vettä
4,5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta

Kostutus:
1,5 dl vastapuristettua ja siilattua appelsiinimehua
0,5 dl kiehautettua Cointreau-likööriä

Appelsiinicurd (Dansukker):
1 appelsiini
puolikas sitruuna
6 dl tomusokeria
3 kananmunaa
125 g voita

Kiisseli:
3 dl kermamaitoa
2 keltuaista
2 rkl perunajauhoja
0,5 dl sokeria (vähemmänkin riittää)
1 rkl vaniljasokeria
200 g Valion pehmeää rasvatonta maitorahkaa

kotimaisia vadelmia noin 5 dl

Kreemi (Kinuskikissa):
125 g voita tai margariinia
250 g tomusokeria
0,5 tl vaniljasokeria
1 rkl klmää vettä

Kakkua kiiteltiin raikkaaksi: ei ollenkaan niin makeaksi kuin miltä näyttää ;-) Juhlien tiimellyksessä en enää muistanut kuvata täytteitä, mutta lisään vielä kuvan kakkupalasta, kunhan siskoni muistaa sen ottaa ja lähettää minulle.

Tässä nyt näkyvät kakun täytteet:



lauantai 25. toukokuuta 2013

Tupaantuliaislahja: laudeliinat

Lauantain (saunapäivän) kunniaksi peflettipostaus. Tupaantuliaislahjaksi tein pari laudeliinaa, nimikoituna tietenkin. Laudeliina on valmista metritavaraa (pellavaa ja ehkä puuvillaa seassa) Eurokankaasta. Ennen kirjontaa pesin kankaan 60-asteessa, mankeloin kosteana ja annoin kuivua. Nyt ei pitäisi kirjonnan vetää kangasta ryppyyn.

Nimi vaalean vihreällä ja koristekiemura tummemmalla.


Fonttina aina tyylikäs Script Adina

Lenkki on pellavavinonauhasta ommeltu ja ostettu aikoja sitten matonkuteita myyvästä liikkeestä Urjalasta. Oma "tuotemerkki" tietenkin mukana ja sävysävyyn.
Ohensin kulmien saumanvarat ja niistä tuli aika sopivan ohuet. Monesti pellavaliinoihin jää kovat kulmat, jos kangas on niissä moninkerroin. Nyt ei pitäisi painaa istuessa :)

perjantai 24. toukokuuta 2013

Omenankukkia sokeri- ja mantelimassasta

Teen siskolleni valmistujaiskakkua ja askartelin päälle sokerimassan ja marsipaanin sekoituksesta omenankukkia ja lehtiä. Värimaailmaksi toivottiin valkoista ja vihreää. Siksi omenankukatkaan eivät ole aivan aitoja (vaaleanpunainen hentoinen väri puuttuu terälehtien reunoilta). Mutta mahdollisimman aitoon pyrin ja tämän näköisiä tuli.

Valkoisen kukan keskelle tupsutin vaalean vihreää helmiäistomuväriä. Pursotin keskelle keltaisen pikeeripallon ja ripottelin päälle keltaisia nonparelleja.



Lehtiä varten värjäsin kaksi hieman erilaista massaa ja kuivumisen jälkeen tuputtelin tummanvihreää tomuväriä sinne tänne.
Tässä vihertävä keskusta näkyy hieman paremmin.

Kuljetusta varten pakkasin kukat foliolla päällystettyyn munakennoon. (Lehdet ovat tuossa vain rekvisiittana.) Kukkien pitäisi matkustaa autolla pari tuntia. Munakennon kannen saa kiinni ja kukat toivottavasti säilvät ehjänä perille asti. Ovat kyllä aika hauraita, että varasuunnitelmana on ottaa valkoista massaa mukaan ja tehdä muutama uusi kukka, jos eivät säily ehjänä. Muotoon niitä ei ehdi kuivattaa, mutta ei haittaa.


 

Vähän viime hetken ostos oli tuo omenankukkamuottisarja. Minulla oli ennestään todella pieniä viisisakaraisia kukkamuotteja, mutta niissä ei tuo leikkausjälki mene tarpeeksi syvälle. Naapurilta olen lainannut pikkuleipien tekoon omenankukkamuottia ja oli se pakko itsellekin ostaa :) Näillä muoteilla pitäisi myös onnistua ruusut: tuskin maltan odottaa sopivaa tilaisuutta kokeilla!

Myöhemmin juhlien jälkeen seuraa kakkupostaus: varsinkin jos saan kokonaisuuden ehjänä perille!