keskiviikko 30. maaliskuuta 2016

Ruutumekko kouluun

Yksi suosikkikaavani pääsi taas käyttöön, kun ompelin tämän ruudullisen trikoomekon tytölle kouluvaatteeksi. Kangas on 100% puuvillaneulosta ja ostettu Kankaita.comista, resori Eurokankaasta.



Kaava on siis Ottobresta 6/2010 Minnie-liivihame ja piirsin nyt kooksi 128 ja helmaan lisäsin muutaman sentin. Normaalisti tytölle saa tehdä kapeamman koon vaatteita, mutta suhteellisen joustamattoman kankaan takia tuo 128 oli hyvä myös leveydessä. Pääntien leikkasin pienempänä kuin kaavassa eli nostin puolitoista senttiä ylemmäs edestä. Tarkoitus oli tehdä alle myös paita, mutta mekko lähti heti käyttöön ja kuvauksissa on alla kaupan pitkähihainen t-paita (ihan vinossakin näköjään).

Tyttö sai valita vyötäröresorin värin ja halusi reippaan punaisen. Äiti olisi laittanut mustan vyötärön ja kanttaukset... Mutta tyttö taisi miettiä vaatevarastoaan ja muisti omistavansa punaiset sukkikset ja paidan. (Ainoa musta paita on kissapaitana ja edusta on liian karvainen pidettäväksi mekon alla, hihii...) Meillä on tuo värikoordinointi jo aika tarkkaa, mutta lähinnä siten, että ollaan sitten kokonaan valkoisia tai kokonaan violetteja. :-) Kanttaukset ihan normaalisti saumurilla ensin oikeat puolet vastakkain kaitale auki. Sitten ompelukoneella kaksoisneulalla (75/4.0) siten, että molemmat neulat resorin puolella. Resorin mitta pääntiellä 0,8-kertaisena, kädenteillä vähän vähemmän, kun resoripala juuri ja juuri riitti.


Vyötärökaitaleen saumanvarat käänsin ylöspäin ja tikkasin kaksoisneulalla toisen tikin kankaan puolelle ja toisen resorin puolelle. Helmassa on framillon tukemassa rypytystä. Sitä en tikannut, kun edellisessä mekossakin on pysynyt hyvin ilman. Helmaan on silitetty käänne ja ommeltu kaksoisneulalla. Mekon helmassa kaksoisneulaommel kestää, mutta paidassa ei.


Kokeilin nyt kauluksen saumuri- ja kaksoisneulaompeleen piilottamista tuolla nurjalla puolella. En löytänyt enää ohjetta miten tuo kuuluisi tehdä, mutta jonkun kuvasarjan tai videon näin jossain ja se jäi suurinpiirtein mieleen. Kun ompelee resoria pääntielle, niin ompelee samantien tuollaisen ylimääräisen trikookaitaleen kiinni. Sitten kääntää resorin paikoilleen ja tikkaa sen. Sitten kääntää kaitaleesta saumanvaran piiloon ja ompelee sen suoralla ompeleella samalla venyttäen. Suora ommel joustaa kyllä tarpeeksi, kun muistaa venyttää ommellessa.

Saumuriommelhan ei sieltä nurjalta käytössä näy, ainoastaan henkarissa. Mutta lahjaksi tuleviin voisin jatkossa tehdä noin, jos ommel näyttää häiritsevältä. Kaitale tuo myös ryhtiä pääntiehen ja etenkin miesten t-paidoissa tämä on tarpeen. Oikealla puolella näkyy kaksoisneulaompeleen lisäksi yksi ommel lisää. Saumuriompeleen piilotus on siis vain takakappaleen puolella, ettei se kolmas ommel varmaankaan ole kovin häiritsevä.


Jospa nyt tekisin sen paidan tuonne alle, niin saa pääntiet istumaan paremmin keskenään :-)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti