sunnuntai 20. maaliskuuta 2016

Pätkiskakku pääsiäiseen ja banaanikeksit (melkein kaikettomat)

Tämän pääsiäishenkisen kakun reseptin löysin Pullahiireltä. Hänen kuvansa kakusta oli niin kaunis, että päätin tehdä kakun pätkisten laktoosipitoisuudesta huolimatta. (Minähän yritän olla syömättä herkkuja, että hyvä vaan jos niissä lukee "aiheuttaa vatsanväänteitä".)


Reseptin voitte kurkata Pullahiireltä. Tein sen mukaan, mutta pohjaan tuli lisäksi digestivekeksejä, sillä vuokani oli leveämpi kuin ohjeessa. Lisäksi jätin ylimmän kerroksen kermat pois, sillä meillä oli tarjolla toinenkin kakku. Koska kakkuja oli kaksi, tämä olisi voinut olla jopa puolet pienempi, mutta riittipähän rääppiäisiinkin. Koristeena pätkispaloja ja irtokarkkihyllyn vihreitä suklaamunia.


Massan voi sekoittaa kunnolla sekaisin tai jättää vähän raidalliseksi. Mukana oleva kaakaojauhe kuitenkin värjää kaiken aika tasaiseksi. Mielestäni pätkikset  (400 grammaa!!) eivät ole mikään välttämättömyys ja vähemmän makeaa saa, kun käyttää hyvää tummaa suklaata ja minttulikööriä tai -esanssia. Täytyy siis vielä kokeilla kakkua laktoosittomana vaikka jo pääsiäisenä, kunhan pääsen tästä viljaton, kahviton, sokeriton, naudaton, possuton -kuuristani eroon. Eikun oikeasti hyvä kuuri: nukun paremmin, ja huijaan vain syömällä proteiinia vähän enemmän ja ottamalla silloin tällöin kauraleipäpalan. No okei-okei: testasin myös banaani-kookos-kaakaonibs-karpalo -keksejä, kun ihan tuskissani jo pyörin makeanhimossa. Tässä niistä kuva ja resepti.

1 banaani
1 dl kookosjauhoja
1 tl psylliumia
1 tl kookosöljyä
- kaakaonibsejä roiskaus
- kuivattuja karpaloita roiskaus

Banaani murskataan ja joukkoon sekoitetaan lämmin kookosöljy (hieman huoneenlämpöä lämpimämpi eli juoksevassa muodossa), kookosjauhot ja psyllium. Makuaineet valitaan maun mukaan: noita kaakaonibsejä voisi näköjään laittaa kaksikin roiskaisua eli noin pari ruokalusikallista. Paistetaan kiertoilmalla 150-asteessa noin 20 minuuttia. Tulee semmoisia kakkusia. Tuoreena ovat ehkä rapsakoita, mutta jääkaappisäilytyksen jälkeen pehmeitä.


Banaanikeksit ovat siis viljattomat, munattomat, sokerittomat (jos hedelmän omaa sokeria ei lasketa), gluteenittomat, pähkinättömät, maidottomat... Allergiavieraille siis luultavasti sopivia. Kookoksesta kumminkin täytyy tykätä, mutta mä ainakin olen syntynyt Karibialla noin niin kuin henkisesti, niin ei ole ongelmaa popsia näitä. :-)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti