maanantai 14. joulukuuta 2015

Valkoinen juhlamekko tytölle 50-luvun hengessä

Joustamattoman puuvillan ompelu on ihanaa :-) Saumat, kohdistusmerkit ja tikkaukset menee just eikä melkein eikä tarvitse tuskailla sopivien ompeleiden kanssa, kuten trikoovaatteissa. Ja kun vielä saa vaatteeseen muotoa muotolaskoksilla ja tukikankaalla ryhtiä, niin A vot! Tämä mekko on tehty reikäkirjotusta puuvillabatistikankaasta ja vuoritettu hihoja lukuunottamatta ohuella batistilla.


Vanhemman tytön kuoron esiintymisiin tarvittiin vaalea vaate päällepuettavan enkelikaavun takia. (Minusta on kivempi, ettei alla olevat vaatteet kuulla läpi liikaa.) Mekkoon halusin ryhtiä, mutta kuitenkin tyttömäistä svingiä. Siksi etsin kauluksellista kaavaa. Malli löytyi Suuresta käsityölehdestä 5-6/2013 nro 16. Pidensin kokoa 122 miehustasta 2 cm ja helmasta 12 cm. Ohjeeseen kuuluvaa tyllialushametta en vielä tehnyt. Jos teen, ompelen ihan erillisen moneen mekkoon sopivan hamosen.


Ompelin ensin koko miehustan valmiiksi napinläpiä ja nappeja vaille valmiiksi. Vuoritin siis muut osat paitsi holkkihihat. Hihoihin tuli reunaan lyhyt pätkä kuminauhaa, mutta varsinaista joustoa niissä ei ehkä tarvita: olisi siis pelkkä rypytys riittänyt.


Vyötärön rypytykset tein ruffler footilla. Meni aika näppärästi, kun laski halutun pituuden ja kokeili koetilkulla mikä tikinpituus ja ruuvinkireys on sopivin (laskoksen syvyys oli pienin mahdollinen ja tikki 5 mm). Alushameen rypytin samoin. Sitten ompelin molemmat helmaosat miehustaan yhdellä ompeleella. Rypytetyt koetilkut ovat muuten mainiota materiaalia lasten omiin ompeluksiin...

Mekon ohjeessa oli helma huoliteltu muotoonleikatulla kaitaleella. En jaksanut ja halusin säästää kangasta toiseen mekkoon, joten käytin 5 mm päärmäysjalkaa. Silloin ei tarvitse kuin silittää 4 mm käänne ja kone hoitaa loput: ei neuloja, ei harsimista. Mies ehdotti, että hän voisi ommella helman! No, totuuden nimissä pari harjoituskertaa tämäkin lisäväline tarvitsee ;-)

Mietin vielä ompelenko satiinivyön kiinni mekkoon, sillä nauhaa vaihtamalla mekon ilmettä saisi kätevästi muutettua. Takaa nauha nousee liian ylös, jos sitä ei kiinnitä, mutten tiedä haittaako se. Voihan nauhan solmia vähän löysemmälle, niin ei nouse niin paljon.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti