keskiviikko 7. elokuuta 2013

60-vuotiskakkuja: vadelmakakku suklaalla ja kermalla

Kunnon juhlat tarvitsevat kunnon kakun ja kyllähän ruusukoristeiset kakut ovat aina näyttäviä. 60-vuotisjuhliin tein toiseksi kakuksi perinteisen täytekakun kauden marjoilla tietenkin. Aitoja ruusuja ei pihastamme löytynyt, mutta askartelin sokerimassaruusuja ja lehtiä. Hidasta oli, mutta helteestä huolimatta ruusut kovettuivat ja pysyivät (melkein) ehjinä perille saakka. Marsipaania ei olisi voinut varmaan ajatellakaan, vaikka se massana antaa työaikaa.


Päällä suklaakuorrute (suklaata, kermaa, voita), kermapursotuksia, sokerimassaruusuja ja valkosuklaaspritsauksia. Suklaakuorrute ei tullut tasainen ja helle teki kermapursottelusta todella työlästä, mutta kakku siitä kumminkin tuli. En yhtään tykkää suuren kermamäärän pursottelusta, sillä kerma lämpiää pursotinpussissa ja toisesta päästä pursotinta melkein valuu tavaraa ulos, huoh... Floravispiä aina kehutaan, mutta se ei ole kermaa eikä sitä saa laktoosittomana (vai saako, en ole moneen vuoteen tarkistanut). Siksi alkaa kondiittorin kreemit kiinnostaa (itsetehtynä tietenkin). Tai italialainen/sveitsiläinen marenki: voisiko sillä kuorruttaa kakun?

Ruusuissa käytin kolmea erisävyistä sokerimassaa ja lopuksi töpsöttelin vaaleanpunaista jauheväriä sinne tänne. Lehtien vihreä sekoitettu kolmesta eri väristä: leaf, kelly ja peach.

Vadelmamoussea, mmmm...
Täytteeksi laitoin vadelmamoussen tuoreista metsävadelmista ja kermavaahdosta. Tuli ihan parasta. Ei mitään hapanmaitotuotetta peittämässä vadelman hienoa aromia, vain ripaus sitruunamehua. Ohje Eurodélices-kirjasarjan Leivonnaiset-osasta Vadelmaunelma-kakun vadelmakreemi. (On muuten järisyttäviä ohjeita...)

4 dl kermaa
140 g sokeria
1 tl sitruunamehua
6 liivatelehteä (laitoin 7)
300 g vadelmia

Survo vadelmat puunuijalla ja lisää sokeri. Liota liivatelehtiä ja sulata ne kuumaan sitruunamehuun (lämmitä tarvittaessa kattilassa hieman lisää). Sekoita vadelmasoseen joukkoon. Vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää siitä pieni osa vadelmasoseen joukkoon. Sekoita ja lisää loppu kerma varovasti käännellen. Laita kylmään odottamaan kakun kokoamista.

Pohjana oli normaali sokerikakkupohja: 6 kananmunaa (344 g), 225 g sokeria, 200 g puolikarkeita vehnäjauhoja. Paistoin 155-asteessa 55 minuuttia. Kostutin pohjan vadelmauutteella ja sitruunamehulla maustetulla vedellä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti