tiistai 6. elokuuta 2013

60-vuotiskakkuja: Ellen Svinhufvud

Äitini täytti 60 vuotta viime viikonloppuna ja juhlimme sitä oman perheen kesken. Vähän nyyttäriperiaatteella me lapset teimme tarjottavat ja minä vein pari kakkua, Euran rinkilöitä (edellinen blogiteksti) ja suukkosuita.

Ellen Svinhufvud -kakun äiti joskus mainitsi lempikakukseen, niin sitä halusin kokeilla. Oli yllättävän helppo ja nopea, jos ei laske marengin pitkää paistoaikaa. Reseptin löysin Maku-lehden sivuilta. Kakusta riittää ainakin kymmenelle hengelle ja jos on useampaa tarjottavaa, niin 15 henkilöäkin saa varmaan suunsa makeaksi.


Pohja:
6 valkuaista
3,5 dl tomusokeria
150 g manteleita jauhettuna

Valkuaiset ja sokeri vatkataan kovaksi vaahdoksi ja mantelijauhe lisätään. Levitetään pellille neljäksi (15x22 cm) tai kahdeksi levyksi (jotka kypsinä puolitetaan). Paistetaan 100-120 -asteisessa uunissa 1,5-2 tuntia. Kypsinä pohjat irrotetaan heti leivinpaperista (ja leikataan levy puoliksi) ja laitetaan puhtaan paperin päälle jäähtymään.

Täyte ja kuorrutus:
3/4 dl sokeria
1,5 dl kahvijuomaa (tein espressoa)
1,5 dl kermaa
300 g voita
100 g manteleita jauhettuna

Pinnalle:
80 g mantelilastuja paahdettuna ja hyvin jäähtyneinä
0,5 dl tomusokeria

Tee kahvi ja sekoita siihen heti sokeri. Anna jäähtyä ja laita vielä jääkaappiin. Sekoita joukkoon kerma. Vatkaa huoneenlämpöinen voi notkeaksi ja sekoita tilkka kerrallaan kahvi-kermaseosta joukkoon. Lisää lopuksi mantelijauhe. Levitä täytteeksi jokaisen marenkilevyn väliin ja vielä päälle ja reunoille. Paahda mantelilastut ja anna jäähtyä hyvin ennen pinnalle ripottelua. Sihtaa lopuksi tomusokeria kakun päälle.


Tässä ennen tomusokerin lisäämistä. Mantelit vielä jatkavat paahtumista pannun jälkeen eli kannattaa lopettaa paahtaminen ajoissa ja kaataa vaikka pakastimessa viilennetyn lautasen päälle.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti